Aktivnosti u siječnju – Ježići

Nakon blagdanskog ozračja, ponovno se okupljamo u sve većem broju u sobi odgojne skupine „Ježići“.
Dočekao nas je i prvi snježni pokrivač, stoga smo maksimalno iskoristili situacijski poticaj i ulazili u spontane neplanirane aktivnosti. Zimu smo kao godišnje doba spoznavali i istraživali kroz isprobavanje raznih pokusa, kroz opipavanje i upoznavanje teksture snježne grude. Djeca su upravo kroz boravak na snijegu razvijala istinsku spoznaju okoline oko sebe. U prvom  planu to su bile aktivnosti valjanja po snijegu, trčanje po snijegu, traženje mraza i komadića leda.

Radili smo pokus sa topljenjem snijega i leda te smo istodobno bojali snijeg. Za pokus smo koristili veliku posudu, snijeg, sol i jestive prehrambene boje. Djeca su sudjelovala u postupku stavljanja snijega u posudu, zatim su u posudu sipala sol i promatrala što se dešava sa snijegom. Samoinicijativno su dolazila do zaključaka kako se snijeg topi u doticaju sa solju. Snijeg koji se nije uspio otopiti nije bio dovoljno u doticaju sa solju, stoga su djeca taj dio odlučila bojati prehrambenim bojama i promatrala kako snijeg mijenja boju.

S obzirom da se snijeg na vanjskom dvorištu brzo otopio, odlučili smo kroz likovne aktivnosti napraviti svoje pahulje uz pomoć oslikavanja temperom i korištenjem raznolikih ljepljivih traka. Radili smo i snjegoviće koristeći vatu i ljepilo. Djeca su svojim ručicama oblikovala kuglice koje su bile tijelo snjegovića te na taj način razvijala finu i grubu motoriku šake i prstiju.

Djeca su u ovom mjesecu počela spominjati pingvine, stoga smo odlučile djeci približiti svijet pingvina i sami Sjeverni pol kroz mnoštvo zanimljivih likovnih aktivnosti. Naime, koristeći slano tijesto, izradili smo pingvine. Korištenjem neoblikovanog materijala (stiroporne kuglice) djeca su izrađivala iglue.
Također smo u ovom mjesecu započeli i sa šetnjama po obližnjem mjestu.

Skip to content