Početak nove pedagoške godine i listopad u „Ježićima“

Ljeto je ostalo iza nas, rujan je mjesec novih početaka te dobrih starih običaja. Veselimo se ponovnom povratku, uživamo u toploj jeseni osmišljavajući svakodnevno nove aktivnosti. Pogodno toplo vrijeme maksimalno iskorištavamo za boravak na otvorenome.

U centrima aktivnosti “Ježići“ su pronašli mnoštvo zanimljivog materijala i ostale igračke kao i promijenjen raspored sobe dnevnog boravka koji je na djecu ostavio pozitivan učinak.

Najveći dio vremena te naglasak u mjesecu rujnu protekao je u slobodnom istraživanju prostora te prilagodbi novoupisane djece. Nastojale smo za svu djecu pripremiti dovoljno poticajno okruženje, a istodobno pratiti interese svakog djeteta s obzirom na dobno mješovitu skupinu. Osim na individualnost svakog djeteta ponaosob, pažnju uvelike obraćamo na razvojne faze djece te njihove potrebe u tom periodu. U tu svrhu svakodnevno kroz aktivnosti potiče se razvoj samostalnosti u jelu i piću, pranju ruku, obavljanju fizioloških potreba te ostalih životno praktičnih aktivnosti potrebnih za život.

Mjesec listopad protekao je u obilježavanju bitnijih datuma. Tako se početkom mjeseca listopada obilježio Dječji tjedan (03.10.-07.10.). Ovogodišnja tema Dječjeg tjedna bila je „igra“, stoga su aktivnosti bile orijentirane kroz igru. Djecu je u njihovim skupinama posjetila i zdravstvena voditeljica koja im je dopustila igru te istraživanje pribora za liječnika.

Sljedeći bitniji datum odnosio se na obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje, odnosno Dane kruha. Kroz ponuđene aktivnosti, cilj nam je bio da se djeca iz mješovite starije jasličke skupine prvenstveno upoznaju sa teksturom rastresitog materijala od kojeg nastaje kruh. Djeca su miješanjem ponuđenih sastojaka oblikovala tijesto, upoznavala se sa novim oblicima te pritom razvijala spretnost, kreativnost i ponajviše finu motoriku. S obzirom na dob djece u spomenutoj skupini, djeca su mijesila slano tijesto. U posjetu su nam taj dan na blagoslov plodova stigli gospodin načelnik Mladen Hercigonja i štovani velečasni, a djeca su za njih pripremila prigodne recitacije i otpjevala dječje pjesmice.

Povodom obilježavanja Dana kazališta, posjetila nas je kazališna postava „Mala scena“ te nam se predstavila sa predstavom naziva „Priča o oblaku“. Predstava je bila namijenjena uzrastu djece u dobi od 1,5 pa do dobi djece predškolske dobi.

Skip to content